Neuro Optometrie | Liebenberg Live (2024)

NEURO OPTOMETRISCHE REVALIDATIE(NOR)

Whiplash

Hersenschudding

Visuele Revalidatie

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

NEURO OPTOMETRIE:

Neuro optometrie is een combinatie van oogheelkundige-, binoculaire(oogsamenwerking)- en neuro-functionele optometrie.

Een neuro-optometrisch onderzoek wordt specifiek gebruikt om de veranderingen te evalueren in het gezichtsvermogen, visuele waarneming en functioneren na een trauma.

Het is belangrijk op te merken dat dit soort onderzoek verschilt van een typisch routinematig oog onderzoek omdat er ook naar neuro-functionele aspecten en oplossingen gekeken wordt. Om deze reden vervangt een gewone oogmeting en zelfs prisma/FD meting geen neuro-optometrische beoordeling.

Een nauwkeurige beoordeling is van het allergrootste belang bij het opstellen van een neuro-optometrisch behandelplan op maat.

Neuro-functionele optometrisch onderzoek:

Circa 25% oogheelkundige optometrie.

Circa 50% binoculaire optometrie.

Circa 25% neuro-functionele optometrie.

Het doel:

Nagaan of de oogsamenwerking en/of oogbewegingen en/of visuele input bijdragen aan de klachten.

Zoeken naar een positieve reactie van correctievoorschriften (brillen, contactlenzen en/of prisma's) op de klachten en/of functioneren.

Zoeken naar een positieve reactie op de functionele recepten (prisma's, occlusies, filters, training) op de klachten.

Onze tijd en moeite tijdens onze consults gaat zitten in het vinden van visuele probleemgebieden en testen of er oplossingen zijn waarmee de symptomen kunnen worden verlicht.
We richten onze energie volledig op het vinden van manieren om onze patiënten te helpen in de tijd die we met hen hebben. Daarom vragen we het begrip van onze patiënten dat dit belangrijker is dan het schrijven van tijd- en energierovende rapporten, die zelden betekenisvol voordeel opleveren.
Op verzoek kunnen wij mondeling of via e-mail informeel onze conclusie doorgeven en of wij denken dat wij kunnen helpen of niet.
Houd er rekening mee dat wij geen medische diagnose, prognose of taakgeschiktheid voor werk, school, etc. verstrekken.

Als er sprake is van een opmerkelijke medische aandoening, zien we alleen patiënten die medisch zijn onderzocht en toestemming hebben om verdere functionele behandelingen te ondergaan.

Onze specialiteit is de verbetering van binoculaire en oogbeweging gerelateerde functies en symptomen bij milde hersenletselzoals hersenschudding en whiplash.

Ons onderzoek is erop gericht om te kijken of wij een patiënt mogelijk kunnen helpen binnen het kader van onze expertise en praktijk faciliteiten. Het doel is niet om achteraf het onderzoek harde cijfers en medische diagnoses te geven.

In het licht hiervan worden sommige tests soms aangepast om te dienen als een screening voor functionele problemen en om het systeem beter te kunnen begrijpen.

Let op: Uw resultaten en behandelplan wordt op een neuro vervolgafspraak besproken.

Notitie: Bij ons kunt u direct terecht, zonder verwijsbrief.

HOE NU VERDER?

Vul de vragenlijst in om de ernst van uw visuele klachten te zien.

Maak een afspraak voor een Neuro Onderzoek.

PRACTISCHE INFORMATIE:

Neuro-optometrie:

1. Voorafgaand aan het onderzoek de "vragenlijst neuro-/functionele-optometrie" invullen.

2. Maak een afspraak "neuro-optometrisch onderzoek".

3. Kom naar uw afspraak voor het neuro-optometrisch onderzoek.

  • Hier krijgen wij een beter begrip van uw visuele systeem en zoeken wij samen of er een of meer opties binnen onze "gereedschapskist" zijn waarop uw systeem positief reageert om uw klachten te verminderen.

Resultaten:

1. Maak een afspraak "neuro vervolgafspraak".

  • Hier worden de resultaten en het eventuele behandelplan besproken.

  • Als er tijd over is, wordt ook het eerste deel van het behandelplan gestart.

  • Als blijkt dat wij op dat moment niet kunnen helpen, nemen wij contact met u op voor uw vervolgafspraak.

Komt u van ver?

  • Houd er rekening mee dat er meerdere afspraken kunnen zijn waarvoor u fysiek aanwezig zal moeten zijn.

Recepten:

Om er zeker van te zijn dat onze bedoelde behandelingsplannen goed worden aangeleverd en om misverstanden en vervelende situaties te voorkomen, maken wij alle brillen zelf en begeleiden wij zelf de trainingen.

  • Daarom leveren wij geen bril-, contactlens- en/of trainingsrecepten mee.

Eten:

  • Niet toegestaan.

Kinderen:

  • Het mag niet druk zijn in de zaak.

  • Het is het beste dat een kind zonder afleiding wordt onderzocht.

  • Geen fietsen, steps, dieren, ijs, snoep, etc.

  • Ouders dienen verantwoordelijkheid te nemen voor oppas, orde en discipline.

Dieren:

Het spreekt voor zich, maar toch even melden:

  • Wij kunnen helaas geen dieren toelaten in onze zaak.

  • Dit is om hygiënische redenen, respect voor onze patiënten met allergieën en/of andere reden en om onvoorziene vervelende en gevaarlijke situaties te voorkomen.

I

Neuro Optometrische interventie bij niet aangeboren (milde)hersenletsel:

Visuele klachten komen veel voor bij (milde)NAH patiënten. Zoals hoofdpijn, wazig en of dubbelzien, veel meer moeite met lees- en beeldschermwerk, last van bewegende dingen zien of doen, gevoelig voor licht en geluid, last in drukke ruimtes, moeite met autorijden, concentratie klachten en lichamelijke balans- en spierklachten. Veel (milde)NAH patiënten kunnen wel goed zien maar niet fijn kijken. Meestal is er geen oogheelkundige oorzaak en dragen zij geen of het juiste visuele hulpmiddel.

Bij een groot deel van hersenactiviteit is het zien betrokken en vaak dominant. Zien is ons belangrijkste zintuig en de belangrijkste informatiebron voor ons brein. Daarnaast speelt de huidige drukke leefomgeving een grote rol. Vooral de digitalisering van de maatschappij is enorm visueel belastend voor de mens. Wij zijn niet gemaakt om langdurig en zittend op een korte afstand te kijken. Dit betekent dat een stoornis in visuele vaardigheden en oogsamenwerking grote gevolgen kan hebben op de kwaliteit van leven. Een Neuro optometrist kijkt niet alleen naar de gezondheid van de ogen, maar onderzoekt vooral de visuele functies. Dit zijn o.a. oogsterkte, oogbewegingen, ogen kunnen richten, scherpstelling en oogsamenwerking. Daarnaast onderzoekt hij hoe de andere zintuigen en lichamelijke reflexen reageren met veranderende visuele input.

Onze specialiteit is de verbetering van binoculaire en oogbeweging gerelateerde functies en symptomen bij milde hersenletselzoals hersenschudding en whiplash.

Overzicht van mogelijke Neuro optometrische behandelingen:

Brillen en contactlenzen: met de juiste lenzen zorgen voor een optimaal zicht die de oogsamenwerking en visuele functies ondersteunen. U krijgt een recept mee voor uw eigen opticien.

Sector occlusie: met behulp van occlusie filters op de brillenglazen bepaalde visuele velden activeren.

Yoked Prism: met behulp van therapeutische prisma glazen, bepaalde visuele gebieden stimuleren en manipuleren.

Prismabril: het visueel systeem ondersteunen met corrigerende prisma’s. Dit wordt soms gedaan bij een verkeerde oogstand die onvoldoende door de persoon gecorrigeerd kan worden. Kan therapeutisch ingezet worden maar kan ook een definitieve oplossing blijken te zijn.

Syntonics: met behulp van kleurfilters de neurale balans tussen focaal en ruimtelijk zien herstellen en verbeteren. Via de ogen en met behulp van kleuren wordt ook de balans in het autonome zenuwstelsel beïnvloed.

Visuele training: met behulp van oefeningen de oogsamenwerking en andere visuele vaardigheden verbeteren. Dit is het trainen van oogbewegingen, ogen richten, ogen scherpstellen, oog- lichaam coördinatie, ruimtelijk zien, visueel geheugen, visueel aanpassingsvermogen en visuele perceptie.

Niet elke optometrist in Nederland is een neuro optometrist. Neuro optometrie zit niet standaard in het curriculum van de HBO optometrie opleiding, maar is een post HBO specialisatie via internationale organisaties zoals, BOAF, NORA, OEPF, BABO en COVD.

Neuro Optometrie | Liebenberg Live (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6297

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.